Huidkanker.be : informatie over huidkanker: melanoom, basocellulair en spinocellulair carcinoom
 

Vaak gestelde vragen over huidkanker.

 

Wat is een melanoom ?

Een maligne melanoom (kortweg: melanoom) is een kwaadaardige huidtumor. Hij wordt beschouwd als de meest agressieve vorm van huidkanker. Deze huidtumor ontwikkelt zich uit de pigmentcellen (melanocyten genaamd) die zich bevinden onderaan onze opperhuid (epidermis). Eén van de functies van pigmentcellen of melanocyten is het produceren van melanine, een stof die aangemaakt wordt bij blootstelling aan UV-straling (bijvoorbeeld: zonlicht) en die onze huid moet beschermen tegen zonnebrand. Lees meer...

Hoe weet ik welke vlekjes ik moet laten nazien ?

Dit kun je zelf beoordelen door de ABCDE-regel toe te passen. Is het vlekje asymmetrisch (Asymmetric), heeft het een onregelmatige rand (Border), heeft het meerdere kleuren (Colour), is het groter dan 6 mm (Diameter), is het vlekje veranderd (Evolution)?

Wanneer op één of meerdere vragen het antwoord 'ja' is, dan laat u het vlekje best eens door een dermatoloog controleren.

Hoe kan ik mezelf onderzoeken om eventuele veranderende huidvlekjes te ontdekken ?

U kan zelf met een spiegeltje proberen om de evolutie van uw huidvlekjes in de gaten te houden of u kan een familielid, vriend of vriendin vragen om u hierbij bij te staan.

Moeten alle criteria van de ABCDE-regel vervuld zijn om te kunnen spreken van een kwaadaardige pigmentvlek ?

Neen.
Wanneer één of meerdere criteria van de ABCDE-regel vervuld zijn, dan is dit een reden om het vlekje te laten nakijken. Uw dermatoloog zal dan na dermatoscopisch onderzoek uitmaken of het vlekje moet verwijderd worden of niet.

Ik heb jeuk aan een geboortevlek: heb ik huidkanker ?

Jeuk is een heel aspecifieke bevinding. Vaak betekent het niets, maar soms kan het erop wijzen dat de moedervlek aan het veranderen is. Dus toch maar best geen risico nemen en eens door een dermatoloog laten nakijken.

Wat is een dysplastische moedervlek ?

Dit is een moedervlek die aan het veranderen is. We gaan ervan uit dat een moedervlek in de meeste gevallen begint als een goedaardig vlekje en langzaam aan kan evolueren naar een melanoom. De tussenstadia waarbij de moedervlek aan het veranderen is, maar nog niet kwaadaardig (melanoom) is, noemen we een dysplastische moedervlek.

Een pigmentvlek is beginnen bloeden: moet ik me zorgen maken ?

Wanneer een moedervlek spontaan begint te bloeden, moet u deze zeker laten nakijken. Wanneer het bloeden echter het gevolg is van een voorafgaand trauma (kwetsen bij afdrogen, haperen,...) dan is er meestal geen probleem. Er zal dan een korstje op komen en de moedervlek zal terug genezen. Als de moedervlek herhaaldelijk gekwetst wordt (voorbeeld als deze zit ter hoogte van de broeksband) dan is het aangewezen om deze toch te laten verwijderen.

Ik krijg steeds meer pigmentvlekken: moet ik me zorgen maken ?

Het krijgen van pigmentvlekken is enerzijds erfelijk bepaald en wordt anderzijds uitgelokt door zonblootstelling. Het is dus niet abnormaal dat u nieuwe moedervlekken bij krijgt naarmate u ouder wordt en dus vaker in de zon bent geweest. Wanneer men zich van kindsaf aan goed tegen de zon beschermd zal men op latere leeftijd minder moedervlekken ontwikkelen.

Is huidkanker erfelijk ?

In bepaalde gevallen kan er een erfelijke aanleg zijn voor het ontwikkelen van huidkanker. Wanneer er in één familie meerdere mensen een melanoom hebben, dan kan genetisch onderzoek verricht worden.

De dokter stelde huidkanker vast: wat nu ?

De behandeling kan variëren afhankelijk van het soort huidkanker. Een melanoom zal zo vlug mogelijk worden uitgesneden, een baso- of spinocellulair carcinoma zal indien mogelijk ook worden uitgesneden, de eerste kan ook met een zalf worden behandeld indien het een oppervlakkige vorm betreft.

Welke vorm van huidkanker komt meest voor bij jongeren ?

Bij jongeren is maligne melanoom de vaakst voorkomende vorm van huidkanker.

Welke vorm van huidkanker komt meest voor bij ouderen ?

Bij ouderen komen de drie verschijningsvormen van huidkanker (maligne melanoom, spinocellulair en basocellulair carcinoom) in vrij gelijkmatige frequentie voor.

Wat is de kans dat je overlijdt aan huidkanker ?

Hoewel huidkanker een kanker is die vaak voorkomt, is het ook een kanker met hoge overlevingskansen op voorwaarde dat een diagnose niet te lang op zich laat wachten.

Een basocellulair carcinoma zal bijna nooit uitzaaien, dus de kans op overlijden is omzeggens 0%.

Een spinocellulair carcinoma zal zelden uitzaaien, de kans is iets groter bij patiênten met een verzwakt immuunsysteem (vb transplant-patiënten).

Een melanoom kan wel degelijk uitzaaien, afhankelijk van de diepte van het melanoom. In geval van een uitgezaaid melanoom, is de kans op overlijden reëel.

Een algemeen antwoord op de vraag "wat zijn mijn overlevingskansen" bestaat niet: elke patiënt is anders en reageert ook anders. Praat hierover met uw arts.

Is zonnen werkelijk zo slecht ?

Het huidtype van blanke personen is niet aangepast aan overdreven zonblootstelling. Dit kan je afleiden uit het feit dat blanken gemakkelijk verbranden door de zon. Verbranden is een teken dat ons lichaam de UV-stralen niet meer de baas kan. Zelfs zonder te verbranden, kunnen UV-stralen ook reeds veranderingen aan bepaalde huidcellen teweegbrengen, zodat het risico op ontaarding stijgt.

Hoe schadelijk is een zonnebank ?

Intense blootstelling aan UV-licht valt absoluut af te raden.

Kunnen TL-lampen huidkanker veroorzaken ?

Om deze vraag correct te beantwoorden, is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor handen.

Kan je huidkanker ook vaststellen bij bloedonderzoek ?

Neen.
Huidkanker zit enkel in de huid. Het is pas wanneer een melanoom is uitgezaaid dat er in het bloed afwijkingen kunnen te zien zijn tgv aantasting van bepaalde organen door melanoomcellen, zoals de lever.

Wat is foto-dynamische therapie ?

Wat zijn de verschillende huidkanker-stadia ?

Het verloop van huidkanker wordt meestal ingedeeld in vier stadia, afhankelijk van hoe diep de kankercellen het lichaam zijn binnengedrongen (sommige artsen hanteren een andere indeling, vraag dit gerust na bij uw arts).
Stadium I betekent dat de huidkanker nog maar enkel de bovenste huidlaag heeft aangetast. Bij Stadium II is de groei van de huidkanker wel reeds dieper dan in Stadium I, maar zijn er nog geen andere delen van het lichaam aangetast. Bij Stadium III is de huidkanker uitgezaaid naar een aangrenzend lymfe-klier-pakket of ander weefsel. Bij Stadium IV heeft de huidkanker ook verder gelegen weefsels aangetast.

De beschrijving van de verschillende stadia doet vermoeden dat Stadium I minder ernstig en gemakkelijker te behandelen is dan Stadium IV.

Wat is spinollulair epithelioom ?

Wat is Merkelcelkanker ?

Huidkanker uitgaande van de Merkelcellen in de huid. Dit zijn cellen die een functie hebben bij onze tastzin.

Ik heb vitiligo, dien ik speciale voorzorgsmaatregelen te nemen bij zonnig weer ?

De witte vlekken bevatten praktisch geen functionele pigmentcellen meer, zodat de huid hier veel gemakkelijker gaat verbranden. U dient de witte vlekken dus goed te beschermen met een extra hoge beschermingsfactor.

Wanneer gaat “De Dag van het Melanoom” door ?

Jaarlijks wordt op een maandag in de maand mei de "dag van het melanoom" georganiseerd. De concrete datum wordt jaarlijks via de media enkele weken op voorhand medegedeeld.

Ik heb huidkanker en ik zou hier graag met iemand over praten: waar kan ik terecht ?

U kan gratis en anoniem naar de Kankerfoon bellen op het nummer 0800 15 802.
Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 13u en 's maandags van 9 tot 19u.
U kan vanzelfsprekend ook steeds terecht bij uw behandelende dermatoloog.

 


© 2004-2015 Huidkanker.be. Met medewerking van huidarts Dr. N. Lucidarme. Gelieve onze disclaimer te lezen.
Overname is strikt verboden zonder voorafgaande toestemming van de auteur.