Huidkanker.be : informatie over huidkanker: melanoom, basocellulair en spinocellulair carcinoom
 
| definitie | soorten | oorzaken | diagnose | behandeling | preventie |

Hoe een basocellulair carcinoom herkennen ?

 1. Op basis van de uiterlijke kenmerken (klinisch):
  1. Typisch parelmoer-aspect (glanzende tumor).
  2. Kleine bloedvaatjes zichtbaar op het oppervlak van de tumor.
  3. Een opgeworpen rand.
  4. Een inzinking in het midden van de tumor.

 2. Op basis van de plaats van voorkomen:
  1. Meer dan 90% van de basocellulaire carcinomen komen voor in het gelaat. Voornamelijk op de neus, de binnenste ooghoeken en ter hoogte van de slapen.
  2. Af en toe komen basocellulaire carcinomen ook voor op de romp (rompbasaliomen). Indien deze talrijk zijn moet gedacht worden aan langdurige arseen-inname of immuun-supressie (komt vooral voor bij transplant-pati?nten).

Meestal wordt slechts één alleenstaande tumor vastgesteld. Toch is het zo dat wanneer iemand ooit in zijn leven geconfronteerd werd met een basocellulair carcinoom hij hogere kans heeft om later gelijkaardige tumoren te ontwikkelen.

Hoewel basocellulaire carcinomen zelden uitzaaien, is het wel zo dat ze lokaal zeer vernietigend kunnen worden en - bij afwezigheid van behandeling - kunnen doorgroeien in de onderliggende weefsels. Deze eigenschap kan zeer verstrekkende gevolgen hebben wanneer de tumor zich bijvoorbeeld in de nabijheid van het oog manifesteert.

Hoe zal de dermatoloog te werk gaan ?

Naast zijn/haar geoefend en ervaren klinisch oog waarmee de typische klinische aspecten van deze tumor zullen worden nagaan, zal hij/zij de tumor ook bekijken met een dermatoscoop. Dit is een klein apparaat te vergelijken met een vergrootglas, waarmee pigmentvlekken veel beter geanalyseerd kunnen worden dan door louter te kijken met het blote oog.

De werking is gebaseerd op:

 • optische vergroting: hierdoor wordt de pigmentvlek vergroot en worden de structuren duidelijker zichtbaar
 • minimale reflectie en maximale penetratie van invallend licht: hierdoor wordt de hoornlaag (de bovenste laag van onze huid) translucent of doorzichtig en kan de dermatoloog structuren zien die gelegen zijn in de dermis (onderhuid) en die normaal niet met het blote oog zichtbaar zijn

Omdat de eigenschappen van de tumor zeer typisch zijn, zal vaak louter met het blote oog een diagnose gesteld kunnen worden. Dit heet men een spot-diagnose. Vaak zal de dermatoscoop in dergelijke vallen dus niet gebruikt worden.

 

[ laatste update: 13 september 2009 ]

 


© 2004-2015 Huidkanker.be/nl. Met medewerking van huidarts Dr. N. Lucidarme. Gelieve onze disclaimer te lezen.
Overname is strikt verboden zonder voorafgaande toestemming van de auteur.